Odaát ( Supernatural)

Az Odaát (Supernatural) egy természetfeletti-, fantasy-, horror-, thriller- és drámaelemeket vegyítő amerikai televíziós sorozat.

Az Odaát 2005. szeptember 13-án debütált a The WB Television Networkon, s a második évadtól a The CW műsorán szerepel. Magyarországon az RTL Klubon volt látható az első évad, péntek esténként tíz óra után 2006. szeptember 8. és 2007. február 9. között. A csatorna 2007. október 19-től folytatja a sorozat sugárzását a második évaddal.

A sorozat két fivért követ nyomon, Sam és Dean Winchestert, akik az Egyesült államok különböző pontjaira utaznak egy fekete 1967-es Chevy Impalával, hogy a végére járjanak paranormális történéseknek és más megmagyarázhatatlan eseteknek, amelyek természetfeletti lényekhez kapcsolhatók. Sam és Dean vadászoknak nevezik magukat, és a sorozat folyamán kiderül, hogy mások is követik és követték előttük is ezt az életformát. Köztük apjuk, aki a feleségével történt tragédia után gyermekkoruktól a vadászatra nevelte fiait.

Az Odaát az amerikai The CW csatornán már túl van a harmadik évadán és 2008. május 3-án megerősítést nyert, hogy negyedik évaddal is visszatér az év őszén.

 

Főszereplők 

 • Sam Winchester (Jared Padalecki), az egyetemista fiatal, aki apja és a rá váró vadász életmód elől menekült el. Bátyja kérésére segít neki eltűnt apjuk keresésében, majd egy személyes tragédia után közösen folytatják útjukat, hogy elpusztítsák az életüket megekeserítő démont. Hamarosan különleges képességek jelennek meg nála, és megtudja, hogy egy a Sárgaszemű démon kiválaszottai közül.
 • Dean Winchester (Jensen Ackles), Sam négy évvel idősebb bátyja, aki kiskora óta vakon követte apja parancsait, mindig is a vadászat volt az élete. Úgy érzi felelősséggel tartozik öccséért, meg kell védenie őt. Később kötelességtudata meginog, amikor rájön, hogy apját és Samet is könnyen elvesztheti.
Magyar hangok
Sam Winchester   Simonyi Balázs
Dean Winchester   Szabó Máté
John Winchester   Harmath Imre
Bobby Singer   Wolmuth István
Meg Masters   Urbán Andrea
Victor Henricksen   Juhász György

Mellékszereplők

Vadászok:

 • John Winchester (Jeffrey Dean Morgan), Sam és Dean apja. Miután felesége, Mary meghalt, arra tette fel az életét, hogy levadássza a lényt, ami végzett vele. Fiait gyerekkoruktól a természetfelettivel való küzdelemre nevelte. Megszállotsága és szigora miatt megromlott a kapcsolata Sammel.
 • Bobby Singer (Jim Beaver), egy tapasztalt vadász, John régi barátja. Sam és Dean gyakran fordulnak hozzá, ha segítségre van szükségük.
 • Ellen Harvelle (Samantha Ferris), John régi ismerőse, egy vadász özvegye. Lányával, Joval egy kocsmát üzemeltet, ami vadászok találkozóhelye.
 • Joanna Harvelle (Alona Tal), Ellen fiatal lánya, aki megpróbálna apja nyomdokaiba lépni, hogy bosszút állhasson annak haláláért, de anyja visszatartja ettől. (A Supernatural: Origins sorozatban Josephine néven emlegetik)
 • Gordon Walker (Sterling K. Brown), egy tapasztalt vámpírvadász, aki különleges képessége miatt végezni akar Sammel és a hozzá hasonló fiatalokkal.
 • Ash (Chad Lindberg), egy számítógépzseni, Ellen kocsmájának állandó vendége. Segítséget nyújt a vadászok számára szükséges információk megszerzésében.
 • Különleges képességű emberek:

 • Max Miller (Brendan Fletcher), egy telekinetikus képességű fiú.
 • Ava Wilson (Katharine Isabelle), egy fiatal lány, akinek látomásai vannak.
 • Andrew Gallagher (Gabriel Tigerman), egy különleges képességű srác, aki elméjével embereket képes irányítani.
 • Jake Talley (Aldis Hodge), egy különleges képességű fiatal, aki képessége folytán hatalmas erővel rendelkezik.
 • Lily Witherfield (Jessica Harmon), egy fiatal lány, aki a puszta érintésével ölni képes.

    Démonok:

 •  

  Egyéb karakterek:

 • Bela Talbot (Lauren Cohan), egy természetfeletti tárgyakat ellopó, és azokkal kereskedő lány. Útja többször keresztezi a Winchester fivérek útját, később pedig kiderül róla, hogy egy démoni alku miatt már nincs sok ideje hátra.
 • Victor Henriksen (Charles Malik Whitfield), az FBI egyik különleges ügynöke, aki elszántan próbálja elfogni a két Winchester fivért.
 • Mary Winchester (Samantha Smith), John felesége, Sam és Dean anyja. Miután a Sárgaszemű démon végez vele, John megfogadja, megkeresi és megöli a gyilkosát.
 • Jessica Lee Moore (Adrianne Palicki), Sam barátnője és élettársa, akivel a Sárgaszemű démon brutálisan végez.
 • Ed Zeddmore és Harry Spangler (A. J. Buckley és Travis Wester), a két önjelölt szellemvadász, akik először egy szellemjárta házról szóló internetoldalt vezetnek, majd egy Ghostfacers nevű valóságshowt alapítanak. Többször összefutnak Deannel és Sammel akciójuk során.
 • Missouri Moseley (Loretta Devine), egy középkorú nő, aki médiumként dolgozik. John régi barátja.
 • 1. évad 

  Az Odát első évadában megismerkedhetünk két testvérrel, Dean és Sam Winchesterrel, akik kiskorukban anyjukat egy démon által okozott tűzben vesztették el. Azóta eltelt 22 év, közben kitanulták apjuktól a természetfeletti lényekre való vadászatot. Csakhogy apjuk egy vadászat során eltűnik, és anyjuk gyilkosa ismét lecsap: ezúttal Sam barátnőjét öli meg. A két fivér bosszút esküszik, bepattannak Dean 1967-es Chevrolet Imaplájába, majd apjuk és a gyilkos démon nyomába erednek. Átszelve Amerika tájait, annyi természetfeletti lénnyel végeznek, ahánnyal csak tudnak...

  A teljes 1.évad összefoglalva


  2. évad 

   
  A testvérek a 2.évadban

  Az Odaát második évada megrázó eseménnyel kezdődik: a Winchester fivérek apja meghal. Dean és Sam ezért egyre elszántabb harcba kezd a természetfeletti lények ellen, közben pedig új démonvadászokkal ismerkednek meg: Ellennel, Joval, Ash-sel és Gordonnal. Útjaik során a fiúk találkoznak különleges képességű fiatalokkal, köztük Andy-vel és Ava-val, ám Samnél is jelennek meg hozzájuk hasonló képességek. Az évad során kiderül, hogy a Azazel arra készül, hogy kinyissa a Pokol kapuját, így háborút indítson a démonok és emberek közt.


  2. évad teljes összefoglalója

  3. évad  Az Odaát harmadik évadában Sam és Dean újabb feladatot kap: elpusztítani a Pokolból kiszabadult démonkat. Akcióik során találkoznak két új, női személyiséggel is: a lopott árukkal kereskedő Belával, és az emberek oldalán álló démonnal, Ruby-vel. Míg Dean alkujának lejárta egyre közeledik, kénytelenek szembeszállni egy Lilith nevű démonnal is, aki a fejükre pályázik.


  teljes 3.évad összefoglalva

   Nézettség 

  Az amerikai nézettsége ugyan nem mondható teljes sikernek, hiszen műsoridejéhez képest általában viszonylag alacsony nézettségi szinten hozott, de a theWB és a CW televíziós csatornának viszont megfelelő számokat produkált. Erre utalnak a további berendelt évadok. Az Odaát nézettsége Magyarországon a saját műsoridejében (péntek 22:10) meglehetősen jó volt, bár előfordult, hogy az ellene vetített műsorral szemben alulmaradt. Megfigyelhető az amerikai nézettséggel való hasonlóság, hogy az évad elejétől kezdve növekvő tendenciát mutatott a nézettség, majd a "csúcsponttól" fokozatosan csökkent vissza az évad végére. Ez azonban más sorozatnál is ugyanígy megtörténhet, mivel a nézettség rengeteg mindentől függ (többek közt: műsoridejében a többi csatornán futó adás, reklámozás, előző epizód érdekes volt-e, stb...)


   Produkciós jegyzetek 

  Az Odaát a Warner Bros. Television Productions Inc. produkciója, a Wonderland Sound and Visionexecutive producerei a Charlie angyalai-filmek rendezője, McG és Peter Johnson, illetve David Nutter, aki egyben rendezője is, producere és alkotója Eric Kripke. A pilotot Kaliforniában vették fel, azonban a fő forgatási helyszín Vancouver, Brit Kolumbia. Az utómunkálatok helyszínéül szintén Kalifornia szolgál. együttműködésével. A sorozat

  Akárcsak a Lost ? Eltűnteknek, az Odaátnak sincs főcíme és főcímdala, csupán a cím tűnik fel, ami általában a korábbi epizódok jeleneteiből összeállított emlékeztetőt követi. Az adott epizód címe a színészek neve előtt tűnik fel a képernyőn.

   Dean kocsija 

   
  Dean 1967-es Chevy Impalája a sorozatban

  Kiemelt szerephez jut a sorozatban Dean védjegye, egy fekete 1967-es Chevrolet Impala, amit apja adott át neki. Az autó Dean legértékesebb tulajdona, s majdnem ugyanolyan elszántan védelmezi, mind öccsét. A pilotban feltárul a csomagtartója, amiben különböző, a természetfeletti ellen szolgáló fegyver leledzik. Noha az epizód végén a járgány megsérül, megjavítják, és a teljes első évadban szerepel egészen egy tragikus balesetig az évad fináléjában. Az Impalát ezután is rendbehozzák, és látható a második szezonban is.

   

  A kocsi rendszáma: KAZ 2Y5 (a Rovarinvázió és a Pokoltanya epizódokban figyelhető meg).A második évadban megváltoztatják a rendszámot CNK 80Q3 -ra. A dzsin által termtett álomvilágban a kocsi rendszáma pedig RMD5 H2. (második évad 20-ik része) Öt különböző Chevy Impalát használtak az Odaát forgatása alatt.

   

  Colt

  Colt
  Odaát szereplő
  Első megjelenés Holtak vége (Dead Man's Blood)
  Alkotó(k) Eric Kripke
  Információ
  Életkor 173 éves
  Születési idő 1835.
  Képességek minden természetfeletti lénnyel képes végezni

  Háttér

  A Coltot Samuel Colt készítette 1835-ben. A pisztolyhoz 13 töltényt készült, amik közül készítője (és később gazdája, Daniel Elkins) az évtizedek során többet ellőtt, hiszen ő is természetfeletti lényekre vadászott. Mikor a Colt a sorozatban feltűnik, már csak 5 lőszer van benne.

   

  1. évad 

  A Colt először az évad végén tűnik fel, miután egy vámpírbanda megöli előző tulajdonosát, Daniel Elkinst, majd hozzájuk kerül. Csakhogy John Winchester két fiával, Deannel és Sammel a pisztoly után ered, majd miután megszerezték, golyót eresztenek a vámpírok vezetőjébe, aki azonnal meghal.

  Később Winchesterék megpróbálnak rajtaütni Azazelen, így Sam rálő a pisztollyal, de feleslegesen, a démon ugyanis megszökik.

  Az évad végén Sam újabb töltényt lő el: meglövi apja lábát, mivel azt megszállta Azazel. A démon elhagyja a férfi testét, a Coltban már csak egyetlenegy töltény marad.

   

  2. évad

  A pisztoly az évad elején tűnik fel, amikor is John lelkét és a Coltot adja oda Azazelnek, cserébe Dean életéért.

  A pisztoly később már csak az évad végén jelenik meg, amikor is Dean visszaszerzi Azazeltől, majd utolsó töltényével végez a démonnal.

  3. évad

  Az évad elején a pisztolyt a fivérek régi barátjuknak, Bobby-nak adják, aki egy démonlány, Ruby segítségével új töltényeket készít hozzá. A Coltot ezután Winchesterék ismét használatba veszik, csakhogy egy Bela nevű nő ellopja tőlük, majd eladja azt a feketepiacon.

  Odaát

  Supernatural

    

  Odaát
  Supernatural
     
  Műfaj: dráma / thriller / horror
  Játékidő: kb. 45 perc epizódonként
  Alkotó(k): Eric Kripke
  Zeneszerző: {{{Zeneszerző}}}
  Főszereplő(k): Jared Padalecki
  Jensen Ackles
  Ország: Egyesült Államok USA
  Csatorna: The WB (2005?2006)
  The CW (2006?)
  RTL Klub
  Eredeti vetítés ideje: 2005. szeptember 13. ? fut
  Epizódok száma: 60 (Epizódlista)
  IMDb link
  TV.com link
  PORT.hu link

  Az Odaát (Supernatural) egy természetfeletti-, fantasy-, horror-, thriller- és drámaelemeket vegyítő amerikaitelevíziós sorozat.

  Az Odaát 2005. szeptember 13-án debütált a The WB Television Networkön, s a második évadtól a The CW műsorán szerepel. Magyarországon az RTL Klubon volt látható az első évad, péntek esténként tíz óra után 2006. szeptember 8. és 2007. február 9 között. A csatorna 2007. október 19-től folytatja a sorozat sugárzását a második évaddal.

  A sorozat két fivért követ nyomon, Sam és Dean Winchestert, akik az Egyesült államok különböző pontjaira utaznak egy fekete 1967-es Chevy Impalával, hogy a végére járjanak paranormális történéseknek és más megmagyarázhatatlan eseteknek, amelyek természetfeletti lényekhez kapcsolhatók. Sam és Dean ?vadászoknak? nevezik magukat, és a sorozat folyamán kiderül, hogy mások is követik és követték előttük is ezt az életformát. Köztük apjuk, aki a feleségével történt tragédia után gyermekkoruktól a vadászatra nevelte fiait.

  Az Odaát az amerikai The CW csatornán már túl van a harmadik évadán és 2008. május 3-án megerősítést nyert, hogy negyedik évaddal is visszatér az év őszén.

   

   

  A képregény

   

  Az Egyesült Államokban megjelent a Supernatural: Origins (Odaát: Eredetek) című képregénysorozat, mely a televíziós sorozatból már ismert természetfeletti világba kalauzolja el az olvasót. A történet John Winchesterről szól, aki felesége, Mary rejtélyes halála után az éjszaka teremtményei után veti magát, hogy kiderítse, ki és miért végzett gyermekei édesanyjával.

  Az első szám 2007. május 2-án jelent meg a Wildstorm amerikai képregénykiadó gondozásában; az újabb számok ezt követően havonta érkeznek az amerikai újságárusokhoz. Az egyes részeknek nincs külön címük, csupán egy sorszám jelöli, hogy éppen melyik epizódot olvassuk. Az amerikai olvasók 2,99 $-ért (kb. 580 Ft) jutathatnak a képregényhez. Az első szám különlegessége, hogy egy külön kis extra epizódot is magába foglal.

  Az alkotók között említhetjük Peter Johnsont, a sorozat producerét, aki az írói feldatokat látja el, valamint Matthew Dow Smith képregényrajzolót.

   

  Regények, könyvek 

  Regények 

   
  A Supernatural "Nevermore" c. regény borítója

  Mint ahogy sok más sorozatnál is megszokott (pl.: Monk, Bűbájos boszorkák), az Odaát is megjelent regény formájában. Az első könyv a "Nevermore" (Soha többé) címet viseli, mely Keith R.A. DeCandido tollából származik. A kötet az amerikai Harper Collins kiadó jóvoltából került 2007. augusztus 1-én a polcokra. A történet cselekmény szempontjából különáll a sorozattól, tehát az epizódokban nem találunk utalást a könyv cselekményeire. Azonban a regény eseményeit erősen befolyásolják a sorozat részei, tehát említést tesznek korábbi történésekről. A "Nevermore" a 2. évados Crossroad Blues, és Croatoan című epizódok közé tehető olvashatjuk a kötet elején.

  Könyvek 

  Az Odaát világához kapcsolódóan a regényeken kívül más nyomtatványokat is adnak ki. Ilyenekhez sorolható "Könyv az Odaát szörnyeiről, szellemeiről, démonairól és zombijairól" című kiadás, amely a történetben fellelhető természetfeletti lényekről ad részletes leírást, képekkel és egyéb információkkal gazdagítva, és kiegészítve addigi tudásunkat. Érdekesség, hogy Sam és Dean sorozatbeli jegyzeteit is megtaláljuk a könyvben.

  Készülnek továbbá az Odaát évadaihoz írt hivatalos kézikönyvek is, melyet exkluzív interjúkkal, fényépekkek, kulisszatitkokkal, teljes epizódismertetőkkel és a színészekről készült színes fotókkal tettek még érdekesebbé és izgalmasabbá a lelkes olvasó számára az alkotók.

  DVD kiadás

  A teljes első évad

  Magyarországon az Odaát: A teljes első évad a Fórum Home Entertainment Hungary jóvoltából jelent meg, 2007. szeptember 11-én.

  Forrás: Wikipédia

    Technikai adatok
  • 22 rész
  • 6 lemez
  • Hangok: angol (Dolby Digital 2.0), magyar (Dolby Digital 2.0), cseh (Dolby Digital 2.0)
  • Feliratok: magyar, angol, cseh, görög, román

  A kiadás különlegessége, hogy extrákat is tartalmaz eredeti nyelven, amelyek az alábbiak.

  Extrák

  • Kimaradt/bővített jelenetek
  • Audiokommentár a Nyomtalanul című epizódhoz Eric Kripke, a sorozat kitalálója, David Nutter rendező és Peter Johnson producer közreműködésével
  •  
Oldalmenü
Diavetítő
Szavazás
Ki a kedvenced a sorozatból?
Dean
Sam
Ruby
Bela
Bobby
Naptár